Normkritiska barnböcker

Böckerna är normkritiska/normkreativa genom att t ex karaktärer i böckerna har olika hudfärg, att berättelserna synliggör olika familjekonstellationer, att de visar på en mångfald av sätt att leva och vara.

Alla böcker kan läsas av alla barn, vi kan anpassa språket och vad vi fördjupar oss i, hur mycket av texten vi läser på varje sida osv. Åldrarna som anges i listan är ”rekommendation” från förlagen och kan ge oss en uppfattning om hur boken är upplagd.


Leka ute Salto, Andersson [0-3 år]

Beskrivning: Den här boken passar som en första pekbok!
Här finns sådant som ni gör ute gestaltat av åtta små barn,
dessutom avslutas boken med en möjlighet att peka och sätta ord på saker som finns i boken, så som t.ex. hink.

Leka inne Salto, Andersson [0-3 år]

Beskrivning: Den här boken passar som en första pekbok!
Här finns sådant som ni gör inne gestaltat av åtta små barn,
dessutom avslutas boken med en möjlighet att peka och sätta ord på saker som finns i boken, så som t.ex. nalle

Konrads klänning Mendel-Hartvig [0-3 år]

Beskrivning: Hedvig har fått en klänning. Hon glittrar!
Konrad har inte fått någonting.
Får Konrad låna Hedvigs klänning?
Javisst! Men bara en stund ...

Konrad Lussar Mendel-Hartvig [0-3 år]

Beskrivning: Imorgon är det lucia. Då kan man klä ut sig. I lådan finns luciakrona, tomteskägg och stjärnsvärd. Vad ska Konrad ha på sig? I den här boken får vi ta del av en nära syskonrelation, samtidigt som vår luciatradition skildras ur ett barnperspektiv.

Orättvist Mendel-Hartvig [0-3 år]

Beskrivning: Lillskrot får åka vagn. Storskrot måste gå. ORÄTTVIST! Storskrot får mysa i soffan. Lillskrot måste lägga sig. ORÄTTVIST! En liten bok om stora känslor.

Micklan målar Lena Arro, Pia Johansson [0-3 år]

Beskrivning: Äta? frågar pappa. – Måla! säger Micklan. – Gå ut? undrar pappa. – Måla mera! säger Micklan. Micklan målar molnet, tandborsten och pappas strumpor. Natten och drömmarna. Sisse ritar en prick i mörkret

Micklan letar Lena Arro, Pia Johansson [0-3 år]

Beskrivning: – Mat! säger Micklan. Pappa säger:– Leta Sisse först. Och Micklan letar. Över stolen, in i korgen, bakom dörren, upp på taket, ner i havet, ut i rymden, längs vägen, i sanden, i gungan. Var är Sisse?

Tesslas pappa vill inte Mendel-Hartvig [0-3 år]

Beskrivning: Nej! Tesslas pappa vill inte gå upp. Han vill inte dricka kaffe. Inte läsa tidningen. Och absolut inte gå till jobbet. Om han inte får åka pulka förstås!

Tesslas mamma vill inte Mendel-Hartvig [0-3 år]

Beskrivning: Nej! Tesslas mamma vill inte gå hem. Hon vill inte gå upp för trappan.
Inte äta. Inte tvätta håret. Och absolut inte borsta tänderna eller sova!

Jösta och Johan Annette Skåhlberg, Katarina Dahlquist [från 2 år]

Beskrivning: Girafferna Jösta och Johan vill ha ett litet barn, fast de är av samma sort, likadan och likadan. De ger sig ut på savannen för att hitta ett barn och bli en familj. Men blir det som de tänkt sig, blir det som de vill…

När det knackade på dörren Taghrid al-Najjaar [från 2 år]

Beskrivning: Nagham och Riham är bästa vänner. Inför julen hjälpte Nagham sin vän att klä julgranen och nu ska de göra lyktor som ska hängas upp i Naghams hus som dekoration under Ramadan. Första kvällen under Ramadan hör Naghams familj en trumma långt bortifrån. Den kommer närmare och närmare och trummandet blir bara högre och högre. Plötsligt hör de en knackning på dörren! Vem kan det vara?

Kivi och Monsterhund Jesper Lundqvist, Bettina Johansson [från ca 3 år]

Beskrivning: Sveriges första barnbok där hen används som personligt pronomen. En sprudlande, galen berättelse på rim om att önska sig något, och få det, om än inte helt på det sätt som en hade trott!

Kivi och den gråtande goraffen Jesper Lundqvist, Bettina Johansson [från 3 år]

Beskrivning: Nu vill Kivi ha en gorilla. Och den som känner Kivi vet ju att det brukar bli som hen vill på ett eller annat sätt. Inte helt utan strapatser dock och den här gången dras hela Kivis familj in i det stora äventyret.

Min familj Anna-Clara Tidholm, Mia Lidbom [från 3 år]
Beskrivning: För små barn är familjen jätteviktig, den är ju liksom nästan hela världen innan man sett så mycket av världen! Vi kan tycka att familjer ser mycket olika ut – men hur den egna familjen ser ut är självklart för det lilla barnet.

Godis till Aisha Elly van der Linden [från 3 år]

Beskrivning: Godis till Aisha handlar om att fira den muslimska högtiden Eid-al Fitr och allt vad det innebär. Aisha ska på släktkalas till farmor och farfar. Farmor ger Aisha en ask med godis och så kommer farbror Ali in och kastar Aisha, högt upp i luften. Alla karameller åker ut och ligger nu överallt, men farbror Ali har en överraskning till henne som plåster på såren. 

Karims första Ramadan = Ramadan Karim Muhammed al-Adhami [från 3 år]

Beskrivning: Karim upplever sin första Ramadan, det är nytt, festligt och spännande!

Kim och Skrutten Sara Berg, Karin Frimodig [från 3 år]

Beskrivning: Kim är jätteglad för att han ska få ett syskon. Men hur länge ska man behöva vänta på Skrutten egentligen? Kims mamma och hennes tjej Cicci säger att de har något spännande att berätta. -Är det något jag ska få? -Ja, säger mamma. -Är det något man kan leka med? -Ja, men inte än, säger Cicci. -Kan man kasta den? -Nej,det kan man nog inte, säger mamma.”

Spöket i köket Sara Berg, Karin Frimodig [från 3 år]

Beskrivning: Spöket i Köket en barnbok som tar de yngsta barnens fantasivärld på största allvar. För vad händer egentligen när det blivit mörkt och månen stigit på kvällshimlen? Jo det är Spöket som tar hand om köket. Och då kan allt hända… 

Pyret och pingvinpapporna Sara Berg, Karin Frimodig [från 3 år]

Beskrivning: Äntligen fyller lilla Pyret år. Papporna smyger så tyst det går. Frukost på sängen och prassel-paket, är ju det bästa som Pyret vet!

Piraterna och regnbågsskatten Sara Berg, Karin Frimodig [från 4 år]

Beskrivning: En piratbok på rim med färgstarka figurer! "Genom regnet lyser solen. Ragnhild Rysare tar pistolen. Hon skrattar och skjuter salut. Det finns en skatt vid regnbågens slut. Aj, aj pirater, målet är klart skepp ohoj kamrater, nu tar vi fart!"

Kalle med klänning Anette Skåhlberg, Katarina Dahlquist [från 4 år]

Beskrivning: Kalle firar sommarlov hos sina kusiner en av de varmaste somrarna på länge. När han är avundsjuk på sina kusiners svala sommarklänningar, får han välja en av deras urvuxna. Han ser den genast. Den rosa med alldeles självlysande silverprickar. Och han vägrar ta av sig den. Han sover i den, äter i den och badar i den. Men vad händer när sommarlovet är slut och Kalle ska börja skolan igen…

Kalle som lucia Anette Skåhlberg, Katarina Dahlquist [från 4 år]

Beskrivning: Kalle vill också vara magisk och strålande vacker. Han vill skrida fram med ljus i håret som lucia. Därför blir han så glad när ha blir framröstad av kompisarna i förskoleklassen. Och ledsen när läraren och rektorn säger ifrån. De säger att det är tradition att det alltid är en flicka som är lucia. Men Kalle vill inte vara någon stjärngosse i strut! I smyg gör han en plan…

Varför gråter pappan? Murray, Brodin [3-6 år]

Beskrivning: Utanför staketet sitter en pappa och gråter. Varför gör han det? undrar Alvdis och Hamsa. Har någon varit dum? Eller är han bara trött? Han kanske har tappat bort något? Cyklat omkull? Eller så har han bara ätit alldeles för mycket godis!

Här kommer UppfinnarJohanna! (finns flera titlar) Magnusson [3-6 år]

Beskrivning: Simsala fnatt, håll er för skratt! UppfinnarJohanna ska bli världens bästa uppfinnare. Idag tänker hon prova sin nya uppfinning på stans suraste gubbe, Surolle. Det kan bara inte misslyckas. Småbrorsorna Sten och Stanley följer med.

Hur görs bebisar Silverberg [3-6 år]

Beskrivning: Hur görs bebisar? Och vad behövs för att det ska bli ett barn?
Hur lång tid tar det för en bebis att växa? Och vem bestämmer när den ska komma ut?
En bok för alla sorters barn och alla sorters familjer.

Inezza Prinsessa Elin Wallte, Frida Wannerberger [3-6 år]

Beskrivning: Prinsessan Inezza är både modig och klok. Hon älskar äventyr, glass och att slåss mot drakar. I denna berättelse bär det av ut i rymden där en viktig uppgift väntar.

Tyranno Kristina Murray Brodin, Bettina Johansson [3-6 år]

Beskrivning: En morgon när Sarah vaknar har hon en ny kompis i sitt rum. Han heter Tyranno är en Tyrannosaurus Rex. Konstigt nog är det bara Sarah som kan se honom. Tyranno följer med till dagis men Sarah märker snart att han inte riktigt gör som man ska. En stor och klumpig dinosaurie kan ställa till med en hel del besvär…

Lill-Zlatan och morbror raring Pija Lindenbaum [3-6 år]

Beskrivning: Lill-Zlatan älskar att vara med sin morbror raring. De fikar, går och simmar och gör roliga saker. Men en dag sitter någon i morbrors kök. Han heter Steve och kommer från nåt Trelleborg. Lill-Zlatan tycker att han kan åka tillbaka till det där Trelleborg. Men Steve vill inte flytta på sig i första taget. Lill-Zlatan är svartsjuk!

Malins mamma gifter sig med Lisa Anette Lundborg, Mimmi Tollerup-Grkovic [3-6 år]

Beskrivning: Boken handlar om Malin och hennes mamma Siv som ska gifta sig med Lisa, en bok som beskriver familjer ur ett normkritiskt perspektiv. Denna bilderbok kan vara en bra utgångspunkt för samtal och funderingar, tillsammans med barn, om hur olika familjer kan se ut.

Maja och mammorna åker till veterinären Karolina Schubert [3-6 år]

Beskrivning: Boken är en bilderbok och riktar sig till barn i åldrarna 3-6 år. Boken handlar om Maja som lever med sina mammor på landet. En dag är Maja ledig från förskolan för att följa med sina mammor till veterinären med familjens alla djur.

Alice och papporna åker till USA Karolina Schubert [3-6 år]

Beskrivning: Boken är en bilderbok och riktar sig till barn i åldrarna 3-6 år. Boken handlar om Alice och hennes pappor. De åker till USA för att besöka sjukhuset där Alice föddes.

Jag vill ha baklava Kalle Güettler, Pia Halse [ca 3-6 år]

Beskrivning: En dag har Perian med sig baklava till förskolan. Mmm, vad smarrigt! Jag vill också ha! Jag vill också baka baklava! Men ingen har tid att hjälpa mig. Kim säger ”kolla på nätet”. ”Vilket nät?” undrar jag. Typiskt! Allting får man ordna själv!

Pinsamt värre, Krille! Åsa Karsin, Karin Bektasevic [ca 3-6 år]

Beskrivning: Krille ska åka utomlands på semester. Men föräldrarna både fastnar i säkerhetskontrollen och skvätter ner hotellets gäster. Pinsamt! Men väl framme på hotellet visar det sig att det är fler än mammorna som är pinsamma …

Värsta prutten, Lolly! Åsa Karsin, Frida Arvidsson [ca 3-6 år]

Beskrivning: Lolly älskar att prutta med armhålan. Pappa Peter tycker hon är proffsig. Pappa Anders har slutat med sådant. En dag får hon följa med sin mamma på en fin fest. Där får hon absolut inte prutta. Kommer hon att kunna låta bli?

Så gör prinsessor Per Gustavsson [3-6 år]

Beskrivning: En del tror att prinsessor är ljuva, väna, fridsamma varelser som gör allmänt lämpliga och stillsamma saker som att besöka pepparkaksfabriker och stoppa korv, och i övrigt mest ser världen genom fönstret på en sjuglasvagn. MEN DET ÄR HELT FEL!
Visst händer det att de inviger broar och döper fartyg, men annars fäktas de med rövare, duperar drakar och räddar livet på snygga prinsar mest hela tiden. Och vem kunde tro att det är prinsessor som ger de hårdaste tacklingarna när de spelar ishockey?

Jag är Jazz Jessica Herthel, Jazz Jennings [3-6 år]

Beskrivning: I den här boken berättar Jazz om sig själv och sin egen uppväxt i USA, om hennes liv som transgender/transsexuell.

Prinsessan Kristalla Anette Skåhlberg, Katarina Dahlquist [från 5 år]

Beskrivning: När prinsessan Kristalla vägra gifta sig, spärras hon in i ett högt torn för att välja en av prinsarna. Men Kristalla rymmer och träffar sin stora kärlek. Nu måste hon övertyga kungen och drottningen om att få gifta sig med svärdsmidaren Vilda, en flicka från folket som inte är av kungligt blod…

Jag älskar dig så mitt hjärta brister Anette Skåhlberg, Katarina Dahlquist [från 6 år]

Beskrivning: Selma älskar Hugo. Hon älskar honom så hennes hjärta brister. Så fullt med kärlek är det. Hugo har en minisköldpadda, Downs syndrom och ett fantasiland. Selma vill vara med Hugo för alltid och alltid. Men varför säger Selmas mamma att Hugo är sjuk? Varför vill hon att Selma ska leka med någon annan? Det är ju just för att Hugo är som han är som Selma älskar honom.

Familjeboken Eddie Summanen, C. Kåberg [6-8 år]

Beskrivning: Familjer kan se ut nästan hur som helst och barn kan bli till på många olika sätt. Familjeboken handlar om alla former av familjebildningar och vidgar begreppet familj. Boken tar bland annat upp hur ett barn blir till, insemination, sex, adoption, konstgjord befruktning samt heterosexuella, homosexuella och ensamstående föräldrar. En bok att läsa tillsammans med barn eller att låta lite större barn läsa själv. Boken öppnar upp för samtal och reflektion tillsammans med barn kring temat familj.

(bilden på sidan är från boken "Hur görs bebisar?")